Inspiratie voor BBQ liefhebbers !

Inspiratie


Op deze pagina vind je allerhande inspiratie voor BBQ liefhebbes. Je kan artikels vinden met recepten, technieken en tips.

 

Via de menu's hieronder kan je snel en eenvoudig naar de juiste post navigeren.

RECEPT

De beste Brisket Burnt Ends die smelten in je mond.


Gerookte runderborstpunt in blokjes gesneden en in BBQ-saus gedompeld om in de mond smeltende, supermalse vlezige burnt ends te maken.


We weten allemaal dat brisket de koning van de BBQ is. Het heeft gewoon iets speciaals om een groot stuk rundvlees urenlang te laten roken zodat iedereen ervan kan genieten.

Als je nog nooit brisket burnt ends hebt gegeten, moet je dit recept zeker proberen! Deze luchtige rundvleeskussentjes zijn echte vleessnoepjes. Mals, vet, rundvlees met heerlijke korst en ze smelten gewoon in je mond.

Burnt ends zijn ook veel vergevingsgezinder dan het roken van een hele brisket, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een feestje.

Wat zijn burnt ends?


Burnt ends zijn super malse en smakelijke blokjes vlees die uit het vettere uiteinde van een brisket worden gesneden.

De burnt ends werden traditioneel gemaakt van de knapperige uiteinden van de brisket , met saus bedekt en vervolgens geserveerd.

Tegenwoordig zijn burnt ends niet meer weg te denken van de menu's van bbq-restaurants. De techniek kan je ook toegepassen op ander vlees. Zoals bijvoorbeeld onze poor man's burnt ends, of zelfs pork belly burnt ends, zalm burnt ends en zelfs frikandel burnt ends!


Welk deel van de brisket wordt gebruikt voor burnt ends?


Sommige mensen roken de brisket in zijn geheel en scheiden dan de punt van de "flat" bij het maken van burnt ends, maar ik geef er de voorkeur aan om de twee spieren van tevoren te scheiden.

Voor burnt ends hoef je alleen de punt te gebruiken, dat is de vettere, malsere kant.

Sommige winkels verkopen een losse punt, wat een goede optie kan zijn als je alleen burnt ends wilt maken.

Als je die niet kunt vinden, kun je altijd de hele brisket kopen en hem zelf scheiden.

Door de punt van tevoren te scheiden, kun je het hele stuk kruiden, waardoor je een veel betere bast krijgt.

Om de punt te scheiden, zoek je de kam, dat is de vetlijn vlakbij het uiteinde van de punt. Je maakt een diagonale snede en volgt de vetlijn tot de stukken gescheiden zijn. Zorg ervoor dat je een scherp mes bij de hand hebt en neem de tijd.

Je kunt de "flat" apart kruiden en samen met de punt bereiden of je kunt het bewaren voor een andere keer.


Een brisket kiezen


Bij het kiezen van een brisket moet je het vlees inspecteren om te zien hoeveel vet of marmering het heeft. Want niet elke brisket is dezelfde.

Een tip voor het kiezen van een brisket is om de buigtest te doen. Pak een paar borststukken en probeer ze doormidden te buigen of pak een uiteinde en beweeg ze op en neer.

Als de borst stijf aanvoelt, loopt er waarschijnlijk niet genoeg vet door het vlees.

Kies de borst die meer meegeeft of buigt. Dat zal de winnaar zijn qua malsheid en je zult me later dankbaar zijn.


Het trimmen van een brisket voor burnt ends


Het trimmen van een brisket kan voor sommige mensen intimiderend zijn omdat het zo'n groot stuk vlees is. Of ik nu een hele brisket maak of burnt ends, mijn werkwijze voor het trimmen is hetzelfde. Meestal vries ik mijn brisket ongeveer 2 uur in voordat ik hem klaarmaak. Dit helpt echt om precieze sneden te krijgen en maakt het veel gemakkelijker om te trimmen.

Ik verwijder dan al het vet bovenop de borst en laat een centimeter aan de onderkant over. Als er hard vet zit, vooral op de punt, verwijder ik dat ook. Ik rond ook de randen van de borst af zodat hij meer "aerodynamisch" is. ;-)


Hoe maak je brisket burnt ends?


Het maken van brisket burnt ends vereist wat voorbereidend werk en geduld, maar het loont de moeite!


1. Scheid de punt van het platte stuk

Het eerste wat je moet doen is de punt van "the flat" (het platte deel) scheiden.

Om dit te doen, ga je met een scherp mes langs de stekel (de vetlijn die de twee spieren van elkaar scheidt) en snij je de twee langzaam uit elkaar.


2. Kruid de borst

Vanaf hier ga je je punt kruiden met grof zout, zwarte peper en knoflookpoeder in korrelvorm. Merk op dat ik hier alleen grove kruiden gebruik, omdat dit helpt om die mooie knapperige korst te krijgen waar we allemaal van houden.

Zodra de borst mooi gekruid is, leg je hem in een aluminium bakje, dek je hem af en zet je hem voor een uurtje of 2 in de koelkast.


3. Stel je bbq in op 120°C - 125°C indirecte warmte

Wanneer je brisket gaat bereiden, moet je vooruit plannen en genoeg tijd nemen.

Een goede vuistregel is een uur per 1/2 kg plus tijd om te rusten, wat cruciaal is, maar aangezien we burnt ends maken, is de rusttijd veel korter.


4. Rook de brisket

De eerste 2 uur rookt je brisket, je hoeft er dus niets mee te doen. Laat vooral het deksel van je BBQ dicht

Na het tweede uur besproei ik hem meestal met water en begin dan elke 45 minuten tot een uur te controleren of de borst er droog uitziet.

Door te sproeien blijft de brisket vochtig, ontwikkelt hij een betere rookring en het helpt ook bij de korstontwikkeling. Allemaal goede dingen!

Nadat de brisket een interne temperatuur van 72°C heeft bereikt en de bast hard is, wikkel je hem in folie of roze slagerspapier en voeg je runderbouillon toe. Plaats het terug op de bbq tot de interne temperatuur van de brisket 90°C is.

Haal je brisket van de bbq en haal hem uit de folie. Snijd de punt in blokjes van ongeveer 2.5 cm en meng met bbq-saus en bruine suiker. Kies hiervoor gewoon je eigen favoriete bbq saus, maar je kunt ook je eigen recept gebruiken.

Zodra de brisketblokjes of 'burnt ends' bedekt zijn met de saus, leg je ze onafgedekt nog een uur terug in een pan of schaal op de bbq tot de interne temperatuur tussen de 95°C-98°C is.

Op dit punt ben je klaar. Je hoeft de brisket burnt ends niet te lang te laten rusten; wacht tot ze zijn afgekoeld en geniet van deze hapjes, hemels.


Heerlijke recepten voor bbq liefhebbers!

TECHNIEK

Hoe meet je nauwkeurig de temperatuur van je BBQ en vlees?

Als je kookt op een pelletgrill of rookoven met digitale bediening en een ingebouwde vleessonde, dan kun je deze post waarschijnlijk overslaan.


Als je een houtskool of houtgestookte rookoven of bbq gebruikt, dan is het cruciaal om de interne temperatuur van je rookoven te meten en tegelijkertijd de interne temperatuur van je vlees bij te houden.

De beste optie is om een thermometer met twee (of meer) sondes te hebben die tegelijkertijd je vlees en je bbq temperatuur kan meten.

Technisch gezien kun je de koepelthermometer op je bbq gebruiken in combinatie met een vleesthermometer.

Vrijwel elke fabrikant bezuinigt op de koepelthermometer. Belangrijker is dat deze wijzerplaten de temperatuur meten in de luchtruimte ver boven het eten dat je bereidt.

Om een nauwkeurige omgevingstemperatuur van de grill te krijgen, moet je de luchttemperatuur meten net boven het rooster waar het vlees effectief zit.


Dit zijn een paar tips voor het plaatsen van de temperatuursonde voor vlees en bbq:

Plaats de omgevingssonde los van het rooster en dicht bij het vlees.
Sommige bbq's worden heter in het midden en lager aan de randen, dus zorg ervoor dat je geen foutieve meting krijgt door de sonde te ver van het vlees te plaatsen.
Zorg ervoor dat de sonde niet te dicht bij het vlees zit, de stralingswarmte (of koelte) van het vlees kan voor onnauwkeurige metingen zorgen.
Steek de vleessonde in het dikste gedeelte van het vlees en zorg ervoor dat hij geen bot raakt.

Als je deze tips volgt, zal je een nauwkeurigere meting krijgen en dus een grotere kans op succes.


Als je er nog geen hebt, zijn er veel goede thermometers om je temperaturen bij te houden. Reken op zo'n €60 voor een budgetmodel en tot €300 of meer voor de meest uitgebreide thermometers met WiFi, Bluetooth en de mogelijkheid om grafieken te maken en oude kookgegevens op te slaan.


Ik heb gebruik zelf de Inkbird Bluetooth BBQ Thermometer IBT-6XSIk gebruik deze om de temperatuur van mijn rookoven en vlees bij te houden vanuit mijn luie stoel of terwijl ik bezig ben met andere dingen.

Hij heeft een eenvoudig, robuust ontwerp en is gemakkelijk te bedienen. Je kunt hoog- en laagalarmen instellen, zodat je een waarschuwing krijgt als je vlees gaar is of als je rookoven te heet of te koud wordt.


Essentiële technieken voor bbq liefhebbers!

TIPS

Top 12 rookfouten die uw barbecue kunnen ruïneren


De wereld van het roken van vlees moet leuk zijn, maar voor beginners kan de leercurve overweldigend zijn. De stress piekt als er gasten arriveren en de BBQ-plannen mislukken. In deze blogpost onthullen we de 12 meest voorkomende rookfouten die je moet vermijden, zodat je BBQ in de achtertuin een gerookt succes wordt.


Vlees roken moet leuk zijn, maar als je net begint kan het voelen alsof je veel te veel moet leren.

Dit kan stressvol worden als je gasten arriveren net op het moment dat alles misgaat.

Het is veel leuker als je een beetje kunt oefenen en oppast voor deze veelgemaakte fouten die bijna iedereen maakt.

Als je een paar grote stukken varken en kip hebt gerookt en je hebt geprobeerd om brisket te maken en alles lukt, nodig dan de hele bende uit en laat ze versteld staan van je rookkunsten.

Leer in de tussentijd van de rookfouten van anderen. Oh en ik weet wel zeker dat ook tijdens de oefenrondes je heel wat gegadigden zult vinden om als proefkonijn te fungeren.

1. Jezelf niet genoeg tijd geven


Jezelf niet genoeg tijd geven, is een grote fout die ertoe kan leiden dat je nog veel meer fouten gaat maken.

Als de klok wegtikt en de gasten onderweg zijn, denk je misschien dat het een goed idee is om de ventilatieopening te sluiten om meer rook binnen te houden of om meer kolen aan het vuur toe te voegen. Wat meestal het omgekeerde effect heeft dan dat wat je wilde bereiken.


Barbecueën vergt voorbereidingstijd en geduld.

Je kunt je niet haasten en omdat elk stuk vlees anders is, is het moeilijk om de duur van de bereidingstijd nauwkeurig in te schatten.

Hoewel sommige mensen beweren dat als je begint met koken in de rookoven, je ook moet eindigen in de rookoven zelfs als het al donker begint te worden en de brandstof bijna op is. Niets is minder waar, er is niets mis mee om af en toe je toevlucht te nemen tot de "Texas cheat".

Dit houdt in dat je het vlees een paar uur rookt voordat je het in folie wikkelt, evt met extra smaakmakers zoals fruitsappen, boter, suiker en rub's, en het dan afmaakt in de oven op 160°C gedurende een paar uur.


2. Te veel rook


Waarschijnlijk de meest letterlijke rookfout. Als een beetje rook vlees heerlijk laat smaken, dan moet veel rook het wel fantastisch laten smaken, toch?

Helaas kan deze logica resulteren in afschuwelijke barbecues.

Te veel rookhout gebruiken en het vuur niet onder controle hebben, is een van de grootste beginnersfouten bij het barbecueën. Je kunt het nog erger maken door de ventilatieopeningen dicht te draaien om meer rook binnen te houden. Dit is gegarandeerd de manier om je vlees rechtstreeks in de vuilnisbak te laten belanden.


Bij roken geldt: minder is meer.

Je wilt dunne rookwolkjes uit de bbq zien komen.

De juiste hoeveelheid rookhout hangt sterk af van het type bbq dat je gebruikt. Op een Weber Smokey Mountain bv. moet je maar een paar vuistgrote stukken rookhout gebruiken.

Een goede vuistregel is om ongeveer 60 gram rookhout te gebruiken en vanaf daar aan te passen.

Houd de inlaat- en uitlaatkleppen altijd een beetje open en wees voorzichtig met het sluiten van de inlaatklep, anders kan het vuur gaan smeulen en slecht smakende rook afgeven. Als de rook slecht ruikt, zal het vlees ook slecht smaken!


3. De openingen van je grill te veel aanpassen


Stel je dit scenario voor: Je bent voor het eerst aan het roken en alles gaat goed. Je hebt een houtskoolschoorsteen gebruikt om je kolen mooi te laten gloeien en je hebt je kookzone en lekbak ingesteld.

Je begint je voor te stellen hoe die sappige ribbetjes zullen smaken en dan merk je dat de temperatuur omhoog begint te schieten.

In paniek til je het deksel op, open je de ventilatieopeningen en blijf je wilde aanpassingen doen tot de temperatuur daalt.

Je had het juiste idee, maar helaas schiet je met deze aanpak je doel volledig voorbij.


Als je ziet dat de temperatuur begint op te lopen, kan dat stressvol zijn, maar je moet niet in paniek raken. Probeer vooral niet te veel dingen tegelijk aan te passen, anders kun je gemakkelijk overcorrigeren.

Verander één ding, kijk wat er gebeurt en verander dan een ander ding.

Als je rookt op een Weber-ketel of een vergelijkbare bbq, zorg er dan voor dat je de bovenste en onderste ventilatieopeningen niet volledig afsluit, want dit kan het vuur verstikken.

Je moet ook vermijden dat je het deksel te vaak opent. De sleutel tot het behouden van een constante temperatuur is om alleen kleine aanpassingen te doen.


4. Het verkeerde stuk vlees gebruiken.


Het kan verleidelijk zijn om gewoon het goedkoopste stuk vlees van de dichtstbijzijnde supermarkt te pakken en te beginnen met roken. Maar als je heerlijke pulled pork, ribs of brisket wilt maken, MOET je beginnen met de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven.


Je plaatselijke slager is je beste vriend. Vertel je slager precies wat je zoekt. Dit hangt af van wat je van plan bent te roken. Wij gebruiken bijna uitsluitend vlees van Hoeveslagerij Op De Tom waar ze vlees van eigen hoeve verkopen van de beste kwaliteit.

Waar je moet op letten bij welk stuk is een enorm onderwerp op zich en ook daar is je slager je beste vriend en informatie bron. En dit onderwerp zullen we dieper behandelen in een afzonderlijke blogpost.


5. Aanstekervloeistof gebruiken om je houtskoolbriketten aan te steken.


Dit is een van de meest voorkomende barbecuefouten die beginners maken. Ik snap het wel! Je bent ongeduldig en wilt NU beginnen met koken.

Voordat je je houtskool in aanmaakvloeistof doopt, moet je begrijpen dat dit vreselijke geuren kan verspreiden en een vieze smaak aan je gerookte vlees kan geven.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat dit indruist tegen de bedoeling van low and slow cooking!


Een kwalitatieve schoorsteenstarter (chimney starter) is een van de beste investeringen die je kunt doen. Wij gebruiken de Weber Chimney Starter.

Aanmaakblokjes werken goed, maar aanmaak wokkels vinden wij net iets beter werken.

Leg ze op het onderste rooster van je grill, vul de schoorsteen met kolen, zet hem dan op het rooster en steek de aanmaakblokjes of wokkels aan. Je zou rook moeten zien opkrullen en warmte moeten kunnen voelen.

Zorg ervoor dat je het goed in de gaten houdt en binnen 20 minuten zou je klaar moeten zijn.


6. De temperatuur in de bbq niet regelen


Goed barbecueën vereist een constante, lage hitte gedurende een lange periode.

Een veelgemaakte fout is het blootstellen van het vlees aan een te hoge hitte, wat resulteert in droog en taai vlees.


Het kan een paar pogingen kosten om dit voor elkaar te krijgen, maar probeer om de temperatuur tussen de 107-112°C te houden.

Het regelen van de temperatuur van je bbq hangt af van het type rookoven of bbq dat je gebruikt.

Je regelt de temperatuur op een houtskool rookoven door de ventilatieopeningen of inlaatkleppen te openen om de temperatuur te verhogen en de ventilatieopeningen te sluiten om de zuurstoftoevoer te verminderen en de interne temperatuur te verlagen.

Het is belangrijk om de temperatuur van de bbq te stabiliseren voordat je het vlees toevoegt.

Wacht 15 tot 20 minuten met de thermometer uit de buurt van directe hitte tot de temperatuur stabiliseert en voeg dan pas je vlees toe.

Om alles onder controle te houden, is een goede thermometer aan te raden (lees hier ons artikel over temperatuurcontrole) met een sonde om de luchttemperatuur te meten en een andere om de temperatuur van het vlees te meten.

Tot slot is het belangrijk om een volle waterpan in de bbq te zetten om warmte te absorberen en de temperatuur te helpen matigen. Tijdens een lange kooktijd kan het water verdampen, dus controleer en vul het indien nodig weer aan. Je kan ook appelsap gebruiken ipv water, dit brengt een extra smaakdimentie aan je gerecht.


7. Iets te veel drinken tijdens het barbecueën


Lekker buiten zijn onder het genot van een paar koude biertjes is een van de beste dingen aan bbq'en.

Maar wees niet verbaasd als bij het 6e biertje je aandacht begint te verslappen. En dan duurt het niet lang voordat de temperatuur in je bbq veel te hoog wordt en 12 uur en 5kg aan brisket veranderen in een oneetbaar stuk vlees.

Om een constante temperatuur van 107 - 121°C te behouden, is gedurende lange tijd nauwlettend toezicht nodig.

Ga je gang en geniet van een paar biertjes, maar vooral als dit je eerste keer is, moet je geconcentreerd blijven en misschien de alcohol laten staan tot na het snijden.


8. In paniek raken tijdens de "stall"


Als je ongeduldig bent, kan het frustrerend zijn om te wachten tot het vlees de perfecte temperatuur heeft voor een mals eindresultaat. Als je ooit al een borststuk of varkensschouder hebt gerookt, dan is de kans groot dat je de gevreesde "stall" hebt meegemaakt. Dit is het fenomeen wanneer de temperatuur op de thermometer besluit dat hij urenlang niet wil veranderen. Wat de "stall" is en waarom het optreedt en wat eraan te doen, zullen we in een afzonderlijke blogpost behandelen.

Maak niet de beginnersfout door ongeduldig te worden en de warmte te verhogen. Onthoud dat we streven naar sappig, gerookt vlees, niet naar gebraden vlees.


Er zijn veel theorieën over de "stall", maar het beste advies is om niet in paniek te raken, de temperatuur stabiel te houden en uiteindelijk zal de temperatuur van het vlees langzaam beginnen te stijgen.

Zoiets hemels als gerookt vlees zou niet mogelijk zijn zonder uitdagingen!


9. Het deksel van de grill te vaak openen.


Na het selecteren van het juiste stuk vlees, het voorbereiden en het klaarmaken van de barbecue en de kolen is je opwinding vaak groot. Maar door het deksel te blijven openen, laat je de hitte ontsnappen en komt de rookoven nooit echt op temperatuur.


Het vlees gaat nergens heen! Je thermometer vertelt je alles wat je moet weten om aanpassingen te maken.

Open het deksel alleen als dat nodig is om in te smeren of te sproeien, of om het vlees te verplaatsen of de kolen te verzorgen. Je hoeft het niet te blijven controleren.

De grootte van deze fout hangt af van wat je rookt, en een beetje gluren zou OK moeten zijn.

Wees echter extra voorzichtig met te veel gluren als je rookt op een Weber Kettle.

Het effect van het openen van het deksel op een houtskoolgrill zoals de Weber Kettle is groter dan op gas of pellets omdat het vermogen van houtskool om te verhitten beperkt is. Het wordt uiteindelijk zwakker en dooft uit. Je verliest dus niet alleen kooktijd, je zorgt bovendien ook voor een te hoge temperatuur.


10. Vertrouwen op de thermometer van het deksel


De dekselthermometer zal meestal tegen je liegen. De meeste barbecues en rookovens hebben een "handige" wijzerplaat op het deksel. Ze zijn echter bijna altijd goedkoop en omdat ze aan de bovenkant van het deksel zitten, registreren ze de temperatuur van de lucht boven het voedsel dat je bereidt.


Negeer de onnauwkeurige ingebouwde thermometers. De beste manier om de interne temperatuur te controleren is investeren in een digitale thermometer met dubbele sonde. Hiermee kun je tegelijkertijd de temperatuur van je grill en je eten meten.


11. De verkeerde houtsoort kiezen.


Obsessief bezig zijn met welke houtsoort je moet gebruiken om te roken kan ertoe leiden dat familie en vrienden met hun ogen rollen.

Het is absoluut niet nodig om het "smaakprofiel" van het hout af te stemmen op verschillende soorten voedsel. Sommigen beschouwen het hele concept zelfs als "wishful thinking".

Toch is het belangrijk om de basis goed te doen door de juiste houtsoorten te gebruiken.


Leren welke houtsoorten het beste passen op je rookoven en welke je beter kunt vermijden is een goede eerste stap.

Qua houtsoort is fruithout zoals appel en kers altijd een veilige keuze. Je kunt ook experimenteren met eiken, hickory en mesquite. Probeer wel te kiezen voor een "inheemse" houtsoort, dit zijn vaak de smaken die we gewoon zijn. Maar af en toe eens experimenteren moet natuurlijk ook kunnen.


12. Je afgewerkte vlees niet behandelen met het respect dat het verdient


Na al die uren werken en wachten begrijp ik het verlangen om te beginnen met snijden.

Maar als je het vlees niet genoeg tijd gunt om te rusten of als je het vlees met de nerf mee snijdt, kan dat verpesten wat anders een heerlijk stuk vlees zou zijn.

Het belangrijkste is om tegen de nerf van het vlees in te snijden, met als doel een optimale dikte voor een plak brisket is de dikte van een potlood.


Iedereen maakt fouten bij het leren barbecueën.


Zelfs de meest ervaren koks kunnen waarschijnlijk meer dan één van deze fouten afvinken. Hopelijk leer je een paar dingen die je moet vermijden, maar laat je niet ontmoedigen als je barbecue de eerste keer niet perfect is.

De beste manier om fouten te vermijden is het volgen van beproefde recepten. Op internet en Youtube kan je een schat aan heerlijke recepten terugvinden, en ook op deze website zullen we trachten regelmatig een recept toe te voegen.


Nuttige tips voor bbq liefhebbers!

TECHNIEK

Ontdek de Slangenmethode: ultiem rookgemak op de bbq!


Als je wilt beginnen met slow & low cooking, maar je geen speciale rookoven hebt, dan moet je de slangenmethode (ofwel de snake-method) eens proberen. In deze post laten we je zien hoe je deze eenvoudige techniek gebruikt om tot wel 12 uur lang vlees te roken in een ketelbbq bij een constante lage temperatuur. Laten we wat licht werpen op de slangenmethode!


De Kunst van de Slangenmethode:


Deze methode draait om het bouwen van een halve cirkel van houtskool rond de binnenrand van je ketelbbq. Plaats een paar aangestoken briketten aan het ene uiteinde van de "slang", die zullen dan geleidelijk aan op hun beurt de aangrenzende briketten ontsteken. Het resultaat? Consistente, lage temperaturen voor een langere rooksessie.

Waarom kiezen voor de slangenmethode:


De slangenmethode werkt door een halve cirkel van houtskool te bouwen rond de binnenrand van je ronde houtskoolbbq. Vervolgens plaats je een paar aangestoken briketten aan het ene uiteinde van de ring - of slang - die de aangrenzende houtskoolbriketten continu zullen aansteken. Het geleidelijk aansteken van de houtskool zorgt voor consistent lage en beheersbare temperaturen over een langere periode.

Dit is ideaal voor vlees dat je meerdere uren wilt roken zonder dat je halverwege meer houtskool of briketten moet toevoegen. Als je de slangenmethode goed instelt, hoef je niet meer bij te tanken, want hij kan 12 tot 15 uur constant branden. Dit is vooral handig bij bbq's en niet-gespecialiseerde rookovens, die geen geïsoleerde wanden hebben. Daarom is de slangenmethode zo nuttig in bbq's zoals bv. de Weber Kettle. Je temperatuur wordt stabiel gehouden door de houtskoolslang en de waterpan, niet door de geïsoleerde wanden. De slangenmethode werkt geweldig in Weber Kettles en andere gelijkaardige ronde bbq's.


Smaak zonder compromis:


Vrees niet voor smaakverandering door het telkens opnieuw ontbranden van de aangrenzende briketten. Zolang er voldoende zuurstof is, zal je geen vreemde smaken waarnemen. Belangrijk is wel dat je briketten met aanmaakvloeistof vermijdt en je het vuur niet verstikt door de luchtstroom te belemmeren. Respecteer je deze tips, dan zou het goed moeten gaan met een relaxte rooksessie en heerlijk vlees als eindresultaat.

 

Praktische gids:


De schoonheid van de Slangenmethode schuilt in zijn eenvoud. Bouw je houtskoolslang, voeg rookhout toe, plaats de waterpan en je bent klaar om te starten!

Hieronder kan je een stapgewijs overzicht vinden. En nog 1 tip: Voeg een stuk rookhout toe aan de eerste aangestoken kolen, zodat je vlees meteen wat rook krijgt.


Je houtskoolslang bouwen:

  1. Begin met het maken van twee rijen briketten in een halve cirkel: De eerste rij tegen de rand en de tweede rij aan de binnenkant van de eerste rij.
  2. Herhaal dit proces bovenop de eerste laag briketten. Nu zou je een halve cirkel houtskool moeten hebben van twee briketten breed en twee briketten hoog. (Afhankelijk van de groote van je bbq kun je ook maar één rij briketten bovenin doen). De brandtijd wordt bepaald door de lengte van de slang, dus hoe langer de houtskoolslang, hoe langer de rooksessie kan duren. Maar hou er ook rekening mee dat hoe meer ruimte de "slang" in beslag neemt, hoe minder ruimte er overblijft voor indirecte plaatsing van voedsel.
  3. Stop je bovenste rijen ongeveer drie of vier briketten van het einde van de slang. Dit is waar je aangestoken houtskool zal zitten, als lont voor de rest van de rij.
  4. Voeg rookhout naar keuze toe bovenop de slang. Leg twee of drie stukken hout op de eerste helft van de slang, ongeveer twee centimeter uit elkaar. Als je van een sterkere rooksmaak houdt, voeg dan meer hout toe langs de rest van de slang. Houtsnippers kunnen zeker ook werken, hou er alleen rekening mee dat je dan regelmatig wat extra snippers moet toevoegen.
  5. Plaats je waterpan in het midden van de grill en de houtskool slang. De waterpan voegt niet alleen vocht toe tijdens het koken, maar regelt ook de temperatuur.
  6. Vul je waterpan voor ongeveer driekwart.


Tip: vul de waterpan met warm (of kokend) water, dit zal ervoor zorgen dat je bbq sneller op een gewenste temperatuur zal komen. De geproduceerde warmte is immers niet nodig om eerst het water te verwarmen. Op deze manier verleng je dus de tijd die je kan roken.

Tip 2: je kan de waterpan ook (gedeeltelijk) vullen met andere smaakmakers, zoals bv appelsap hierdoor kan je nog een extra dimmentie aan je smaak geven.


Temperatuurregeling:


Gebruik de bovenste en onderste ventilatieopeningen om de temperatuur te beheersen.De onderste openingen zijn je grove temperatuur regeling , de bovenste opening gebruik je als fijnregeling. Begin steeds met het regelen van de onderste openingen en pas daarna pas de bovenste opening aan. Begin altijd wijd open en pas dan stapsgewijs aan naar wens tot de gewenste temperatuur bereikt is.

Overweeg wel de aanschaf van een bbq-thermometer met twee sondes voor nauwkeurige controle, de thermometer in het deksel van de bbq geeft in de meeste gevallen niet de exacte temperatuur weer. Een meer gedetailleerd overzicht over hoe je de temperatuur van je BBQ beheerst, kan je lezen in deze post: Hoe meet je nauwkeurig de temperatuur van je BBQ en vlees?


Waarom de Slangenmethode gebruiken:


Een kosteneffectieve, onderhoudsarme methode die zowel beginners als doorgewinterde pitmasters aanspreekt. Met slechts een paar rijen gestapelde briketten en wat rookhout, bereid je moeiteloos alles, van sappige pulled pork tot verrukkelijke brisket en meer. 


Essentiële technieken voor bbq liefhebbers!

unsplash